Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Tillsammansprojektet är avslutat

Utomhusmiljö, en familj åker skridskor på en sjö. Solen skiner.

I tre år har Parasport Sverige drivit projektet Tillsammans, med syfte att öka den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Namnet ”Tillsammans” syftar till rörelse, idrott och aktivitet tillsammans med familjen eller med vänner.

Genom att aktivera hela familjen kan tröskeln till vardagsträning bli lägre för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Målgruppen och målen delas i mångt och mycket med Special Olympics Sverige, vilket har gjort att många aktiviteter har varit lärorika för båda verksamheterna.

För att inspirera målgruppen, men även deras föräldrar, syskon och anhöriga, har projektet tagit fram olika typer av aktiviteter, material och verktyg: Familjeläger, familjedagar, kostföreläsningar, filmer för hemmaträning, hälsohandledningen Hälsoutmaningen, träningsinstruktioner, med mera.

Familjen som motivation

Föräldraträffar har varit ett efterfrågat och populärt inslag, både i samband med familjeläger och i digitala former. Träffarna skapar ett forum för föräldrar att dela erfarenheter med varandra och få inspiration från de som kanske redan kommit i gång med aktiviteter i familjen.

– Eftersom vi såg att föräldrar och vårdnadshavare ville ha information, kontakt och inspiration testade vi familjekonceptet under projekttiden för att komma fram till vad som funkar bra och mindre bra, säger projektledare Johanna Oskarsson.

Resultatet blev det nya familjeprogrammet som successivt byggts in i Special Olympics Sverige. Familjeprogrammet erbjuder idrottsdagar, läger och mycket av det material som Tillsammansprojektet tagit fram för att underlätta träning och rörelse i vardagen.

– I projektet skapade vi bland annat Hälsoutmaningen. Det är ett tillgängligt arbetsmaterial som tar upp ämnen som fysisk aktivitet och kost på ett enkelt och roligt sätt. Hälsoutmaningen har varit kärnan i alla familjeaktiviteter som vi arrangerat i projektet och den kommer växa vidare inom Special Olympics och familjeprogrammet, säger projektledare Johanna Oskarsson.

Stöd till idrottsföreningar

En central del av projektet har varit den direkta kontakten med idrottsföreningar genom olika evenemang. Denna dialog har varit av stor betydelse och har genererat värdefulla insikter om de behov och utmaningar som föreningarna upplever i arbetet med att inkludera personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Projektet har genom insamling av synpunkter och identifiering av kunskapsluckor utvecklat material och stödinsatser anpassade efter föreningarnas behov. Dessa insatser syftar till att stärka föreningarnas förmåga att inkludera personer med intellektuell funktionsnedsättning och utgör en grund för fortsatt arbete med långsiktiga och hållbara lösningar. Det framtagna materialet finns tillgängligt kostnadsfritt på Special Olympics webbplats.

– Det har varit både lärorikt och intressant att arbeta nära idrottsföreningar och ta del av deras behov av stöd samt de utmaningar de möter. Särskilt givande har det varit att utveckla anpassat material som föreningarna tidigare saknat och att få direkt feedback på hur det fungerar i deras verksamhet, Johanna Oskarsson.

Hälsoklyftan en fortsatt utmaning i samhället

Hälsa och kost har varit en viktig del att förmedla till målgruppen och personer runt målgruppen. Vad man ska äta, vad man ska dricka och hur mycket man behöver röra på sig.

Med sämre förutsättningar till fysisk aktivitet och idrott i förening har målgruppen en sämre hälsa än befolkningen i stort. Personer med intellektuell funktionsnedsättning har en förkortad livslängd jämfört med övriga befolkningen: 13 år kortare för män och 20 år kortare för kvinnor.

För att belysa hälsoläget och förutsättningarna till idrott anordnade projektet och Parasport Sverige en slutkonferens som fick namnet Heja Speciell-dagen. En konferens som markerade slutet för projektets tre verksamhetsår, men som också blev starten på en ytterligare satsning från Parasport Sveriges håll: Bättre förutsättningar till ett friskt liv och en aktiv fritid för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

På konferensen medverkade representanter från politiken, näringslivet, civilsamhället, idrotten, myndigheter och forskningen.

– Vi planerar redan för en uppföljning av Heja Speciell-dagen. Tillsammansprojektet är slut, men vi fortsätter jobba med alla verktyg som vi samlat på oss under projekttiden, avslutar Johanna Oskarsson.

Om projektet

Projektet finansierades av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm och Stiftelsen Marcus & Amalia Wallenbergs Minnesfond. Vi är mycket tacksamma för det stöd som möjliggjorde detta viktiga arbete.

Utomhusmiljö, travbana. En häst drar en sulky med en ung deltagare och en ledare.

Några exempel på aktiviteter och insatser under Tillsammansprojektet:

Håll utkik på Special Olympics hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer information och aktivitetet som kommer att komma under 2025.

Publicerad: 2025-03-03

Senast uppdaterad: 2025-03-04

Johanna Oskarsson

Projektledare Special Olympics