Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Hitta rätt om värdegrunden bryts

  • Om du som idrottsledare är orolig för ett barn i din förening kan du vända dig till BRIS linje för idrottsledare på telefon 077-440 00 42 på vardagar 9-12.

  • Om du är orolig för någonting i din förening ska du i första hand vända dig till föreningens styrelse. Styrelsen är ansvarig och kan till exempel avsluta ett samarbete med en tränare.

  • Du kan också kontakta oss på Parasport Sverige. Parasport Sverige agerar på inkomna ärenden till förbundet med tidsfrist på en månad från ärendets registrering.

  • Det går även att ta kontakt med ditt RF/SISU-distrikt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där det finns sakkunniga i barn- och ungdomsidrott som kan hjälpa till att föra dialog med föreningen eller guida rätt.

  • Om ett ärende inte kan hanteras av varken förening, Parasport Sverige eller RF/SISU:s distrikt kan du kontakta idrottsombudsmannen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på 08-627 40 10 eller idrottsombudsmannen@rf.se. Vid hög belastning kan det vara svårt att komma fram på telefon – lämna ett meddelande eller skicka e-post så blir du kontaktad. Idrottsombudsmannen kan till exempel vägleda kring polisanmälan.

  • Visselblåsartjänst. Om du inte vill eller vågar vända dig till idrottsombudsmannen direkt kan du använda den anonyma och krypterade visselblåsartjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där idrottsombudsmannen tar emot ärenden.

  • Kontakta polisen vid brott. Grundregeln är att idrottsrörelsen själv hanterar ärenden som bryter mot RF:s stadgar. Misstänker du ett brott ska du kontakta polisen och gäller det orosanmälan ska du vända dig till socialtjänsten. Om du är osäker hjälper idrottsombudsmannen eller Parasport Sverige dig med råd.

Parasport Sverige driver också projektet Trygg Idrott med syftet att förebygga sexuella övergrepp och kränkningar inom parasporten med personer med intellektuell funktionsnedsättning som den primära målgruppen.

Publicerad:

Uppdaterad: