Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Västra Götaland
Parasport Västra Götaland

Intresset för parasport ökar i Sverige

Intresset för parasport i Sverige har rusat de senaste åren. Det märks på engagemanget i sociala medier, och inte minst genomslaget i traditionella medier som har ökat med över 200 procent de två senaste åren. Det beror på starka profiler inom parasporten, ett ökat intresse i samhället och ett medvetet arbete från Parasport Sverige.

– Vi är såklart oerhört stolta över det goda resultatet. Parasporten har idag många starka profiler som presterar bra på mästerskap och våra starka profiler ger ringar på vattnet för så många fler fina ambassadörer för framtiden. Våra idrottare har en drivkraft som utmanar samhällets stereotyper, förändrar attityder och pushar gränser på vad som är möjligt och inte. Det är klart att det engagerar, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Parasport Sverige.

Historiskt VM i Östersund

Under vintern 2023 sändes hemma-VM i längdskidor och skidskytte från Östersund på SVT. Det var det första livesända världsmästerskapet inom parasport i Sverige. Det var ett stort steg framåt, men Parasport Sverige är inte nöjda här.

– Många andra jämförbara länder ligger långt före oss vad gäller mediebevakning av parasport, bland annat fick Storbritannien ett stort uppsving gällande bevakning av parasport och synliggörande av personer med funktionsnedsättning i samband med Paralympics i London 2012, säger Elias Håkansson, pressansvarig på Parasport Sverige.

Ökat med över 200 procent

Parasport Sverige har under de senaste åren jobbat intensivt med att rekrytera tillbaka aktiva och ledare som under pandemiåren slutade idrotta. Parasporten var den del av svensk idrott som drabbades hårdast av pandemin med ett tapp på som mest 80 procent av deltagartillfällena. En del i rekryteringsarbetet har varit att synliggöra svensk parasport i media. Siffror från medieanalysbolaget, Retriever, visar att läsarantalet har ökat med över 200 procent mellan åren 2019 och 2022.

– Att media ökar sin bevakning av parasport och lyfter fram våra profiler är viktigt av flera skäl. Dels ger det fler personer med funktionsnedsättning en möjlighet att hitta in i idrotten, dels ökar det kännedomen hos allmänheten och potentiella företag som vill vara med och utveckla förutsättningen för alla att idrotta, säger Elias Håkansson.

Publicerad: 2023-09-21

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Partners och samverkan