Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Nyheter från Parasport Sveriges idrotter och distriktsförbund

 • Ha en underbar sommar!

  Kontoret är sommarstängt 21 juni – 12 augusti
 • Sommarhälsning

  Tiden har gått i en rasande fart och efter ett intensivt första halvår är det dags för en semesterperiod för att ladda våra batterier. Kansliet har stängt från den 24 juni och är åter öppet måndag den 5e augusti.

  Under det första halvåret har vi varit mycket aktiva inom förbundet. Vi har genomfört både årsmöte och flera styrelsemöten. Våra idrottskonsulenter, Elin och Emil, har arbetat intensivt med att arrangera föreningsträffar, aktivitetsdagar, utbildningsinsatser samt dialogmöten kopplade till tillgänglig idrott. Vi har också ett starkt samarbete med RF-SISU Gävleborg som bidrar i arbetet med att etablera och utveckla parasporten.
  Vi är glada över att tre nya medlemsföreningar har anslutit sig till oss i Parasport Gävleborg: Gävle Skidkamrater, Helges IF och Hofors AIF. Vi önskar er återigen hjärtligt välkomna och ser fram emot att samarbeta med er för att utveckla och främja parasporten i vår region.

  Det har också bedrivits en hel del tävlingar, som bland annat:
  • Boccia SM i Lund den 18–19 maj, där Kristoffer Frost från Söderhamns HIK tog guld.
  • I X-Y Striken har deltävlingen Hälsingestriken genomförts i Bollnäs.
  • Vid Virtus-EM i Uppsala tog Martin Jansson från Rehns BK guld i 5000 meter gång, och Lina Hedberg sprang 4 x 200 meter och bidrog till att ta en bronsmedalj.
  • Fyra seriesammandrag i G.U.D serien i parainnebandy har spelats.
  • Dessutom har två omgångar i Svealandsserien spelats, en i Gävle och en i Borlänge. Dessutom genomfördes Hudik Cup Para Trophy den 15 juni i parafotboll för första gången.
  GRG Gävleborgs Rekryteringsgrupp har genomfört massor av aktiviteter som bland annat årsträff, träningsgrupper i både Bollnäs, Söderhamn och Sandviken och många intressanta träffar. Senast var en lyckad sommaravslutning i Högbo som genomfördes den 13 juni. Läs mer om GRG på vår hemsida www.parasport.se/distrikt/gavleborg Länk till annan webbplats. Håll dig uppdaterad om allt som händer på vår hemsida se filken < Följa > och se vad som har hänt under våren.Till hösten väntar spännande aktiviteter och nya intressanta utmaningar där vi tillsammans utvecklar parasporten. Kom ihåg att Paralympiska sommarspelen genomförs i Paris mellan den 28 augusti till 8 september – Vi är en unik kraft som förverkligar drömmar! Genom våra idrottskonsulenter Emil och Elin önskar vi och hela styrelsen er alla en helt fantastiskt underbar sommar!
 • Föreningsdialog

  Save the date
 • Parasportdag på Skara Sommarland

  Den 11 augusti är det dags för årets Parasportdag på Skara Sommarland.
 • Världens bästa mötesplats - för folkhälsa, idrott och tillgänglighet

  Välkommen till en viktig konferens där vi lyfter frågor om paraidrottens förutsättningar och allas rätt till en aktiv fritid. Mötesplatsen är till för beslutsfattare, tjänstepersoner, föreningar/organisationer och övriga intresserade.

  Och JA, vi vet! Vi är lite kaxiga när vi sätter rubriken "Världens bästa mötesplats". Vi vill så klart väcka ditt intresse, men vi tänker också att världens bästa mötesplats är den där många möts för att de vill göra skillnad. Och nu har du blivit så pass intresserad att du har läst ända hit.

  Lillemor Lindell berättar om hur man jobbar för en meningsfull fritid "på riktigt" i Köpings kommun. Hur kan vi skapa ett hållbart arbetssätt från individ till medföljare och ledare?

  Vi får höra triatleten Shahrzad Kiavash berätta om acceptans och om modet att sätta träningsmål som fysiskt intakta knappt skulle våga drömma om!

  Parallellt med konferensen pågår en stor elinnebandyturnering – vi får besök av elitspelare som berättar om sporten och låter dig testa att manövrera de coola elstolarna!
  Text hämtad från RF-SISU Gävleborg Klicka här för att komma till anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. OBS! Anmäl dig senast 12 september
 • Nyhetsblad nr 6

  Här kommer det senaste nyhetsbladet från Västernorrlands Parasportförbund. Nyhetsbladet innehåller bland annat paracasting i Örnsköldsvik, vuxna på stan, säsongsavslutning vid Klubbsjön.
 • Sverige glänste på Virtus-EM i Uppsala

  Den 13-15 juni pågick Virtus-EM, europeiska mästerskapen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, i Uppsala. Under fredagen tog Sverige hem hela fem medaljer och representanter från Gävleborg var Martin Jansson, Rehns BK, och Lina Hedberg, Bollnäs FIK.Martin slog personbästa och tog hem EM-guldet i 5000 meter gång på tiden 28:50.32. Lina Hedberg sprang första sträckan i Mix 4x200 meter och tillsammans med Joel Reinholdsson, Victor Åberg och Filippa Ivarsson tog Sverige hem ett starkt brons på tiden 2:00.50.Stort grattis till alla fina prestationer önskar vi från Parasport Gävleborg!Klicka här för att se alla resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Nyheter inom Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet > Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Ekonomiskt stöd för föreningar att söka

  Det finns ett ekonomiskt stöd för föreningar som går att söka, via RF SISU Jämtland-Härjedalen.
 • Givande utbildningsdag till feriearbetare i Söderhamn

  Vi från Parasport Gävleborg har återigen fått möjligheten att vara en del Introduktionsveckan av Feriearbetarnas utbildning i Söderhamns Kommun. I fredags den 14/6 började vi med en teoretisk genomgång av grunderna inom parasport och inkluderande ledarskap. Deltagarna fick lära sig om betydelsen vad parasport, och inkluderande idrottsaktiviteter och hur de kan bidra till att skapa en mer inkluderande miljö för alla, oavsett förutsättningar.Efter teoridelen fortsatte utbildningen med praktiska inslag. Deltagarna fick prova på kryckfotboll och rullstolsbasket, vilket gav dem en bättre förståelse för de utmaningar och möjligheter som finns inom parasport. Dessa aktiviteter var inte bara lärorika utan också roliga och engagerande. Dessutom bidrog aktiviteterna till att öka medvetenheten.Vi är glada över att kunna erbjuda denna värdefulla kunskap till de ungdomar som ska ut i arbete runt om i Söderhamns kommun. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet med främja inkluderande idrott i Söderhamns kommun och vara en nytänkande och stark kraft i svensk idrottsrörelse. Här nedan kan ni se bildspel från utbildningsdagen
 • Golf i Rutvik 2024

  Torsdagar med start 27 juni
 • Familjedag och PoolParty

  Till hösten kommer det att anordnas en rolig familjedag i Gammelstad med avslutande Pool party i Gammelstads badhus.
 • Uppstart till hösten av "Parasport School" i bl.a. Mölndal...

  Parasport School möjliggör ett hälsosamt liv och en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättningar. Insatsen finansieras av de fem delregionala hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen och bygger på samverkan mellan RF-SISU Västra Götaland, Västra Götalands Parasportförbund, kommuner och lokala idrottsföreningar i kommunen
 • Nyhetsbrev från WWR

  Här kan du läsa det senaste nyhetsbrevet (juni 2024) från World Wheelchair Rugby (WWR).
 • Parasportdagen

  "Save the date" - inför Parasportdagen på Hofvallen lördag 14 september.
 • GRBK firar 50 år som paraförening samt firade så även sitt S-M Guld 23/24...

  Lördagen den 8 juni 2024 passade den anrika paraföreningen Göteborgs Rullstolsbasketklubb på att dels fira sitt försenade 50 års jubileum som förening (pandemin kom emellan) och så även firade de sitt första S-M guld på dryga 40 år.Vi på Västra Götalands Parasportförbund tar av oss hatten och gratulerar GRBK stort till dessa båda ting, vi passade även på att överräcka föreningen en "50 års glasstatyett".
 • Schema/Inbjudan till höstens RehabAkademi/Rullstolsskola i Göteborg

  Har du precis fått en manuell rullstol förskriven, som en del av
  behandling inom hälso- och sjukvården. Kanske är det din första rullstol
  och du har inte hunnit använda den så mycket. För att bäst kunna
  använda den i olika sammanhang, hitta tryggheten med manövrering
  och träna enklare körteknik vill vi bjuda in dig till vår RehabAkademi och
  Rullstolsskola HT 24.
 • Summer camp 2024

  12-16 augusti, Luleå.
 • Projekt - Arena Paraidrott

  Ett 3-årigt projekt som nu håller på att avslutas. Nu finns det filmer på Youtube att titta på, både för projektets redovisning och föreläsaren Magnus Wislander. Projektet gjorde det på ett strålande sätt, genom att bjuda in alla som på något vis varit delaktiga på en gemensam middag, konferens och en föreläsare.
 • Invitation to Stockholm Paragames 2024 Wheelchair Rugby tournament

  Nacka Spiders (Nacka HI), in cooperation with Stockholm Parasport federation are pleased to invite you to participate in the wheelchair rugby tournament, which is a part of Stockholm Paragames 2024. The tournament will be held 2 November - 3 November in Solna in the greater Stockholm area. The tournament is a mixed team tournament, where all attending players will be divided in equal teams. Hopefully, we will see a lot of close games.
 • Paddling på Luleå Kajakklubb

  Tisdag 16 juli och onsdag 24 juli
 • Paraklättringens dag

  21 september, Stockholm.
 • Samverkan skapar möjligheter

  Västra Götalands Parasportförbund har tillsammans med RF-SISU Västra Götaland, Ulricehamns IF och Ulricehamns IFK m fl beslutat att dra igång en Funkisidrottsskola till hösten på Lassalyckan i Ulricehamn
 • Inbjudan till utvecklingsläger i rullstolsrugby

  Välkommen till en rolig och lärorik rullstolsrugbyhelg i lärdomens stad, Uppsala, den 10-11 augusti!
 • Inbjudan till "Uddevalla Open Parasport Weekend" 6-8 september 2024

  Årets arrangemang erbjuder kompiskväll samt parasport och aktiviteter inom parabordtennis, parabowling, parafotboll, parafriidrott, paragolf, parahandboll och pararidning på olika platser i Uddevalla
 • Funktionsglädje

  En dag med sport och kultur
 • Kommande arragemang Parafriidrotten

  Nu går vi in i sommarens första månad och PArasport Gotland vill slå ett slag för 2 trevliga arragemang från Parafriidrotten.

Publicerad: 2022-11-01

Senast uppdaterad: 2024-05-15